04 januari 2011

Om trender, förväntningar och löften

Oj, jag har inte kommit igång och skrivit på bloggen under 2011 ännu… jag har gått omkring och funderat ganska mycket på det nya året. Vad jag vill åstadkomma och vart jag vill sträva. Det gäller både privat, för mitt företag och för inredandet. Somliga liksom rivstartar sina nyår, jag måste mer känna in dem för att komma igång i rätt riktning... Jag kastar mig inte ut i det utan står där med min kompass för att se vart den pekar först.

Såhär års tror jag varenda inredningstidning har trendspecial för att tala om vad vi ska satsa på och vad som kommer stort. Jag kunde inte vara mindre intresserad faktiskt! Jag är nog det mest trendokänsliga som finns *ler*. Jag har min egen smak och jag är inte så lättpåverkad. Jag hade min stil med ljusa färger och gamla möbler innan det blev så himla hippt med ”shabby chic”, och nu när den trenden är över så kommer jag fortsätta ha samma stil här hemma… Intryck tar man ju alltid, för smaken utvecklas ju med åren, och visst har jag tagit till mig en del av shabby chic-stilen (men långt ifrån allt). Något jag däremot törs lova er, är att jag inte kommer hoppa på trätrenden (helt ärligt – VEM vill ha MER bastukänsla i sitt hem???), bli ultramodern och bara ha dyra designmöbler utan känsla eller mönstermixa som en galning. Det passar garanterat inte hos mig… Jag måste omge mig med saker jag gillar i längden, annars funkar det inte.

Om jag ska försöka lova något jag kommer satsa på under 2011 för min egen del, så kommer det nog bli att sträva efter att få mer autentiska möbler. Äkta skavt, liksom. Dyrare, äldre, mer genuint, mer unikt och eftertraktat… Jag har hela hösten känt att de flesta loppisar är tråkiga att besöka då de visar upp samma saker, och dessutom sådana saker jag inte intresserar mig för (70- och 80-talsprylar man helst vill glömma). Det är väldigt sällan jag hittar guldkorn på loppisar längre och jag är i ärlighetens namn trött på att dra hem prylar ”som är sådär”. Ja, alltså som jag köpte för att de var hyffsat fina och för att ingen annan skulle hitta dem, typ. Mitt hem är fullt och jag får inte plats med fler sådana saker. Nu ska jag uppgradera mig till nästa nivå!

Förmodligen blir det någon form av kompromiss. Jag har redan massvis med saker som jag älskar och som jag inte kommer göra mig av med, de kan nog kvala in till ”fin-nivån”. Andra saker får nog också vara kvar, som sofforna till exempel. Med tanke på att min familj förutom två vuxna består av två småbarn och tre håriga djur (hund och två katter) är dettill exempel rätt med ikeasoffor, som har avtagbar och tvättbar klädsel, även om jag drömmer om linnefärgade howardsoffor. Men sedan kommer vi till den stora massan av saker. Här ska rensas!

Jag har gjort en lång lista på stökfällorna, eller kanske prylsamlargömmorna, här hemma och har börjat beta av några stycken. Här ska bli utrensat, fräscht! Det känns som om jag alltid för en kamp mot mitt andra jag (som älskar prylar, samma jag som släpar hem de där onödiga sakerna från loppis) för att gå mot det minimalistiska hållet. Jag kommer aldrig lyckas med att bli minimalist, för jag kan inte vara utan ting, men jag gillar inte alls när jag känner att jag har för mycket prylar som hopar sig överallt, som gör att skåpsluckor inte går att stänga eller att det är proppfullt på en hylla...

Ärligt talat vet jag inte hur många gånger jag har skrivit här på bloggen att jag älskar det enkla, att det är det som är det vackraste. Det är min strävan hela tiden, att ha få saker framme, men som jag verkligen älskar. Hoppas nu att jag kan infria det här löftet, att städa undan allt jag inte behöver längre, och bara behålla det jag tycker om riktigt mycket. Jag hoppas kunna hålla mig till att satsa på kvalitet och bara köpa saker jag verkligen gillar. I längden blir det nog också det billigaste...

Här är några saker jag verkligen gillar. Betongljusstakar av Tove Adman, inköpta
hos Madame Petite. Gammal terrin från pappas antikaffär. Växter som ger lite liv i arrangemanget.
 Ganska enkelt - men vackert, åtminstone i mina ögon.
God fortsättning önskar jag er alla nu, med förhoppningar om att vi alla får ett underbart år!

8 kommentarer:

Kia sa...

Kan inte annat än hålla med, trender vet jag inte vad det är! Tycker allvarligt talat att det är rätt tråkigt att alla ser likadana ut och ska ha lika hemma.
Nä, var och en ska ha det man själv gillar och trivs med.
God fortsättning!
/Kia

Kamomilla sa...

Jag känner exakt som du. Jag drar mitt eget race också, influeras mer av årstidsväxlingar än av trender. Snappar upp det goda ur nåt men inreder på helt egen magkänsla.
Minimalist blir inte jag heller någonsin, men just känner jag för att rensa. Har redan en tid känt mig "loppismätt"- försöker verkligen tänka mig mera för när jag köper hem nåt. Mest blir det tyger för med kuddar och gardiner kan man ju så billigt få en ny stämning. Prylar attraherar inte mer. Men pärlor som kommer emot kan jag nog köpa, men då ska nåt annat ut! :)

Vacker bild, de där ljusstakarna är verkligen charmiga.

Ett Vitare Hem sa...

Jag har varit väldans så trendkänslig men så vaknade jag för ett par år sedan och insåg att inget av detta är jag och då började förändrandet mot en romantisk, shabby,ljusare inredning,mitt hem står nu för den jag är.....
Ha en finfin dag!
Kram/Lena

Hildas hem - Sofia sa...

Jättebra skrivet!
Jag försöker också fylla mitt hem med prylar som jag verkligen älskar. Gör man det så kommer de att passa fint ihop, även om de inte tillhör samma trend och "tidsålder".

Jättefin blogg du har. Detta var mitt första besök, men jag komemr att komma tillbaka :)

Ha en fortsatt fin dag!

Nellie sa...

Håller också med om att det är svårt att hålla "rent". Har släpat hem alldeles för mkt prylar. Många saker som bara ska målas först, eller göras om lite...Och sedan står de i mina gömmor och ger mig dåligt samvete när det inte blir gjort. Har försökt med "en sak in en sak ut" men jag har ett extra hus på gården och ett helt stall att förvara saker i, så de lämnar ju inte hemmet på riktigt ändå. Var faktiskt iväg och sålde lite grejor på två bakluckeloppisar förra året, och det ska jag försöka göra flera ggr i år. En är redan inbokad! MVH Nellie

Made in Persbo...Carina sa...

Jag känner igen mig precis i dina tankar. Den filosofin stämmer in på mig med. Noggrant utvalda kära ting som håller oavsett trend. Det håller och blir billigast i längden tror jag med.

Lycka till dig under det nya året!
Varma kramar, Carina

Ps...hoppas att ni har möjlighet att titta hit under 2011!

StrandviksVillan sa...

Åh, så väl jag känner igen mig i texten! Alltså det där om stökfällor och en massa onödiga prylar. De senaste dagarna har jag kännt mig jätteladdad för att starta en utrensning och jag har lite fått med maken på det också ;)
Vi har skaffat hem hyllor och konsoller som ska läggas upp i en skrubb (som man numera knappt kommer in i...), det kommer göra stor skillnad.
Jag vill också ha rent och enkelt men ändå ombonat men det är SVÅRT!

Lycka till med utrensningen!
kram, Ann-Christine

Karin Krut sa...

Mmm jag har också börjat rensa, hårt.. och funderat på vad det här oskrivna året ska ha för inriktning. Jag har också tröttnat på loppisarna och den ständiga jakten som kräver alldeles för mycket energi.. som man kan lägga på annat som träning tex ;)
Ha en jätteskön helg
Kram Karin