27 mars 2007

Lantliv och trädgård

Lantliv och trädgård heter en butik som finns i Bromma utanför Stockholm. Det var ett hemmahos-reportage om ägaren, Ann Hodell, i julnumret av Allt i Hemmet nr 13/06, om jag inte minns fel. Sat och surfade och hittade även den här artikeln där Ann förekommer.

I Svenska Moderådets rapport om inredningstrender kallas trenden Rostagen och är inspirerad av engelsk tedrickning i skira romantiska miljöer med skimrande skugga från vajande lövverk.Men det handlar lika mycket om svensk nostalgi och barndomens saftkalas på landet.Det är en längtan tillbaka till gammelmormors syrenberså och trädgårdar med rosor, pioner och luktärtor. I dag är det många som hellre möblerar med rangliga gamla stolar än praktisk tryckimpregnerad nyproduktion. Man vill helt enkelt ha möbler som är till för en sinnenas skönhetsupplevelse snarare än något annat.

Jag skriver under på allt!!!


(Bilden har ingenting med artikeln att göra, utan är hämtad från Viivilla.se för att den passade fint till texten.)

För att åstadkomma den rätta lantliga känslan tycker Ann Hodell att man ska ta vad man har eller sånt man hittar på loppis, i antik-, kuriosaaffärer, i skrotboden på sommartorpet eller kanske till och med på soptippen. Pioner är ett måste i mormorsträdgården. Med hjälp av gamla järngrindar kan man skapa fantastiska spaljéer och få mysiga hörnor där man kan ställa en sittgrupp eller lässtol. Av sly från skogen kan man tillverka vackra staket och portaler som smälter bra in i trädgårdens grönska. Armeringsnät med klätterväxter blir vacker avskärmning och gamla fönster kan man också använda för att avgränsa ett av trädgårdens rum.

Idag har jag hängt ut tvätt på tork för första gången i år, det gav lite "mormorskänsla"!

Inga kommentarer: