22 maj 2011

Köksträdgård, del 1

Hej och hå i sommarvärmen! Är så ledbruten nu, vi har jobbat klart med vår köksträdgård. Det är muskler som hade hoppats på förtidspensionering som har fått göra ett arbetspass *ler*. Nu har jag i alla fall petat ner de sista fröna och flyttat de plantor jag skulle, och jag är så himla nöjd! Fast jag lär få gå hela veckan med handledsskydden på, ajajaj så ont det gör nu, men det var det värt.

Liten hjälpreda är duktig på att vattna!
 Jag är ju långt ifrån en trädgårdsentusiast, men jag har ändå längtat efter lite odlingsmöjligheter. Det är tur jag har en snäll och händig man, som kan förverkliga mina odlingsidéer. S har snickrat odlingsbänkar i ohyvlat trä, som jag sedan har rödfärgat med ljus falurödfärg, för att det ska passa väl in i gårdsmiljön. Insidan klädde vi med takpapp för att ramen ska hålla bättre, och längst upp sitter än ännu omålad list, den ska bli röd den också bara handlederna blir lite bättre.

Två bänkar med tre fack i varje blev det, och här har jag nu satt potatis, dill, rödbetor, rädisor, ringblommor, persilja och rabarber. Jag har bönor i blöt här inne som jag sätta ikväll. Gräslök och oregano har också fått flytta in. Sallad och mangold ska jag också få plats med på ett hörn men det har jag inte hunnit sätta än.

I bakgrunden syns planket vi byggde förra sommaren, på andra sidan ligger vårt utekök och uteplats.
På den här sidan av planket har jag min planteringshörna på det gamla symaskinsbordet.

Nu när gräsmattan är i ordning (den ska sås ikväll), så framträder våra unga äppelträd tydligare.
Äppelträdet i förgrunden är ett Gyllenkrooks Astrachan och det i bakgrunden är ett Signe Tillisch.

Mellan odlingsbänkarna har vi lagt dubbla rader betongplattor, passar perfekt att köra in en skottkärra här! På bänkarnas utsidor ligger smalare plattor, för att hålla borta gräset precis intill bänken. Vi valde att köpa billiga plattor från Cheapy.

Lilla rabarbern 'Elmblitz' är så vacker med sina smala, röda stjälkar... hoppas den kommer
trivas här i odlingsbänken ihop med större rumskompisen 'Victoria'.
Jag hoppas nu att rabarbern sätter superfart. De har hittills stått på ett så värdelöst ställe i trädgården och aldrig gett någon vidare skörd. Jag älskar dock rabarber så just nu kan jag tänka mig att ha hur mycket som helst (vi äter rabarberpaj av "fådda" rabarber idag för tredje gången i veckan!).

PS: Fortsätt gärna att skriva frågor och önskemål i inlägget nedan, så återkommer jag med svar på det senare!

4 kommentarer:

Rose Garden Malevik sa...

Hej Kristin
Så himla fint ni har det,,,,
Kommer nog att växa så det knakar....

P
A
R
T
Y
T

fortsätter..
VÄLKOMMEN :)
Håkan

♥ Fyra årstider sa...

Å vad fint! Det får jag se om jag kommer på besök i sommar.

Kram Lotta

Kamomilla sa...

Det blir ju jättefint det där!! Vi har ett liknande projekt på kommende men det drar ut på tiden, så får se om vi hinner i år.. Gubben jobbar övertid hela maj för att få ett arbetsprojekt klart, så det blir inte mycket fritid för hans del inte..

Monica, Blogg Betongkrukan sa...

Hej,
så fint det blir och toppen med en hjälpreda!

Nästa helg hoppas jag få möjlighet att plantera lite i de drivbänkarna som fortfarande är tomma.

Ha det gott, Hälsningar monica