26 maj 2011

Vår veranda och hall

Hej och tack för era önskemål och frågor! Tusen, tusen tack - tänk att det ändå fanns några därute som funderade över något ;-) Jag ska försöka beta av det som önskades. Här börjar jag med att visa lite bilder från vår hall och veranda.

Verandan är ljus men inte så varm på vintern, till olivträdet passar dessa förutsättningar perfekt!
Ljusslingan med rislamporna är köpta för många år sedan på Granit, de ger ett mysigt sken på kvällarna.

Verandan är en glasveranda som byggdes på 1910-talet när huset flyttades hit där det står idag (från början stod huset på en gård 1 km bort). Vi gjorde i ordning verandan efter att vi hade bott i huset ett par år och blivit trötta på att få bomma igen den helt över vintrarna. Då den var oisolerad och hade enkelglas i fönsterna blev det helt enkelt för kallt för att använda den vintertid. Vi kände inte att vi ville gå in "bakvägen" i huset halva tiden på året och därför valde vi att isolera verandan i väggar, tak och golv. Vi har lagt klinker med golvvärme här på golvet, det är tåligt och smidigt för här blir det mycket leriga stövlar och skitiga hundtassar. När det gäller fönsterna har vi valt att behålla originalfönsterna med spröjs och har satt ett extra glas (modernt glas) innanför det spröjsade fönstret, på så sätt får vi mer isolering där utan att synintrycket förtas.

Många byggnadsvårdsexperter avrådde oss från att införliva verandan i huset och göra den till en året-runt-bostadsyta, då de tyckte karaktären av gammal glasveranda skulle gå förlorad. Så tycker inte vi, vi är glada att vi gjorde i ordning verandan. Nu får vi ju njuta av den och kan använda den året runt istället för att inte ha den tillgänglig halva tiden av året!

Pärlsponten på verandan och även den i hallen är målad i den varmgrå nyansen Kobbe från Alcro. Krokbrädorna har min man gjort med gamla krokar från min farfars föräldrahem. Vi har inte stora förvaringsmöjligheter här på verandan så vi kan inte ha särskilt mycket kläder framme, vi hänger kläder i tvättstugan som "komplement" så här finns egentligen bara jackan-man-använder-just-nu. I höstas ställde jag in en gammal byrå här, den slukar mössor, vantar och strumpor. Den nätta lilla utdragssoffan är perfekt att sitta på när man tar på sig skorna och så kan man förvara saker under locket. Sånt gillar jag!!!

Verandan och lilla hallen innanför.

Favoriter i vår; ljusblå kofta från Rabalder och randiga kuddar från PB Home.
Verandan är alltså ganska liten, och hallen innanför verandan är ännu mindre! Jag tror knappt golvytan är två kvadratmeter. Här finns inte en chans att ens hänga upp en krok för en jacka! Till höger om hallen ligger vardagsrummet och till vänster köket. Än så länge hänger verandans innedörrar kvar här, tanken är att de ska flyttas och sitta i dörröppningen mellan köket och matsalen så småningom. Här tar de egentligen bara upp plats och fyller inte längre någon funktion då vi alltid har öppet ut mot verandan, men vi vågar inte ta ner dem och ställa dem i något förråd för då slår de sig innan de kommer upp i matsalen...

Vy från köket in mot vardagsrummet.
(Jag orkade inte rulla bort tv-skåpet så ni får stå ut med röran!)
Vy in mot köket. Trappan är en brant historia!
Ja, det var vår veranda och hall det. Långt ifrån stor och med mycket förvaringsmöjligheter, men verandan har ju ändå en rätt stor dos charm...

12 kommentarer:

Hildas hem - Sofia sa...

Det är alldeles, alldeles ljuvligt!
Jag tycker att ni gjorde rätt som gjorde så att ni kan använda och njuta av verandan året om :)

Jag önskar dig en fortsatt härlig torsdag!
Kram Sofia

Norrfrids Eija sa...

Byggnadsvårdare kan vara lite väl stränga ibland - i ert fall tycker jag att den gamla charmen finns väl bevarad och ingenting är "förstört". Annat är det ju när fönstren byts ut till exempelvis skräckscenariot sjutdörrar med isolerglas...Snyggt jobbat, det är verkligen en ljus och rofylld atmosfär i ert hus!

Millygarden sa...

Åh så härligt du bor toppenfint!

Ha en fin dag!
Kram Marina

Huset på landet sa...

Så välkomnande och mysigt ni har det. Härligt med en inglasad veranda. Det är något vi också funderar på. Vi har en farstukvist som vi har pratat om att glasa in just för att få till ett extra rum. Hur gjorde ni med golvet. Rev ni upp det gamla golvet och isolerade det innan ni la in golvvärme och klinker??/Maria

rosenälvorna sa...

Hej, vad fint ni har. Ser olivträd hos så många bloggare att jag blir så sugen att köpa ett till mig själv:) Får se hur jag gör//Christina

Christina sa...

Lyckliga du som har en veranda! Jag får nöja mej med ett uterum! Men även det är bra för medelhavsväxter! Citronen växer som bara den!

Johanna Stålros sa...

underbart du har det! älskar den fina innerdörren- så snyggt sliten. Kram Johanna

Kamomilla sa...

Jag gillar stämningen, färgerna- ja allt!!

Anonym sa...

Grattis till dina föl!
Åh, vd kul att det har gått bra, har följt din blogg bara för att få veta hur ditt sto mått.
Jag tror att ditt lilla "spökföl" kommer att bli din absolut vackraste häst någonsin, tänk på den fula ankungen #ler#
Än en gång GRATTIS

Nina i Lycksele

Anonym sa...

Kul att läsa vilka val ni gjort. Vi står inför samma dilemma med en oisolerad veranda. Vad har ni valt för isolering? Har ni satt in plast som vindstopp i det gamla huset eller hur har ni gjort?
Hälsningar Carolina

Anna-Paulina sa...

Väldigt fint och harmoniskt hem. Vacker grå nyans.

Annalisa - LISA LIBELLE sa...

So a wonderful house!! I like it so much. Have a nice w-end, LISA LIBELLE