04 juni 2013

Stenbocksäpple

Att jag tycker om kulturhistoriska växter har jag skrivit om innan (se t ex mina boktips här), och därför har vi många gammaldags växter i vår lilla trädgård. Det gäller även fruktträd. När vi gifte oss för elva år sedan fick vi ett äppelträd av sorten "Stenbock". Jag blev så glad när jag läste om det, för det har en historia som går långt tillbaka.

"Stenbock" är ett träd som börjar ge frukt både tidigt och rikligt, äpplena är medelstora eller stora elfenbensvita med fast, vitt fruktkött som har en söt smak. På solsidan av äpplet kan det förekomma röda strimmor eller prickar i skalet. De mognar i augusti-september och har kort hållbarhet, så det gäller att äta dem på en gång! Stenbock är Värmlands landskapsäpple och kommer från Skillingmark. Äpplet stammar från en kärnsådd på kärnor från Norge, gjord av den värmländska vallpojken Olof Påtfeldt, kallad Stenbocken, vid slutet av 1700-talet. Stenbock är ett härdigt äpple (zon 1-6) som inte har så stora krav på jordmån eller annat. Det är motståndskraftigt mot sjukdomar men kan ibland drabbas av skorv. Stenbock pollineras av följande äppelsorter: Antonovka, Charlamovsky, Oranie, Persikorött sommaräpple, Ringstad, Röd Astrakan, Silva, Sävstaholm, Transparente Blanche och Åkerö.

Stenbock har stora, helvita blommor.
Mogna äpplen - bilden är lånad från bloggen I huvudet på en trädgårdskonsulent.
3 kommentarer:

Unknown sa...

Hejsan!

Undrar lite över vad det blir för äppelmos av den sorten.

Själv gör jag alltid äppelmos av Transparante Blanche och tycker inga andra sorter duger till just mos.

Men den här sorten verkar vara lite liknande och jag skulle kunna tänka mig att det blir samma ljusa äppelmos av den med.

Har du provat?

Kram,
Maria/Javabönan

Kristin sa...

Hej Maria, jag har tyvärr inte provat att göra mos av Stenbocksäpplen. Jag har inte fått så många än att jag tyckt jag velat mosa ner dem, vi har mest ätit och gjort paj på dem. Men de påminner mkt om Transparante Blanche i ljushet, men de är godare, tycker jag = godare mos kan man ju tycka rent logiskt! Hälsningar Kristin

Unknown sa...

Hej igen!

Jag o äldsta dottern var på ortens handelsträdgård i dag och då såg jag just Stenbock där. Hade inte plats i bilen men tror nog det blir ett inköp senare. Jag är ju stenbock själv. ;)

Tack för snabbt svar och ha en fortsatt härlig vecka!

Kram,
Javabönan