02 oktober 2008

Gamla dokument och kartor

Det är ju så himla poppis nu med stora dokument på väggarna... Jag tänker särskilt på det här dokumentet från Jeanne d'Arc - jag tycker det är jättefint, men så värst "unikt" känns det ju inte längre. Av Anna med bloggen Annas hus på landet köpte jag istället ett svenskt dokument som vi så småningom ska ha i matsalen, det går att köpa flera olika dokument av henne. Jag tyckte det var roligare att ha ett svenskt brev än något på gammalfranska som jag ändå inte vet vad det står.

Så i förra veckan så letade jag efter lite saker på Tradera (ni vet väl att det är jag som står för halva deras omsättning *fniss*) och då dök det upp ett gammalt brev från den 7 maj 1692 skrivet av Karl XI till Öfverste Fromholm Fägerschiöld, vår släkts anfader! För 101 kr blev det vårt... För att vara petig så är det en avskrift (transumt, som det heter så fint) men den är också gjord på 1600-talet, enligt det antikvariat som sålde det. Storleken var inte mer än ca 16x20 cm så det kommer passa fint i en ram med passepartout. Jag tyckte Magdalena med bloggen Magdalenas hem hade gjort en så fin samling med gamla brev på en tavellist, jag funderar på att göra något liknande.

Det var ju extra kul med ett eget gammalt dokument, och med ett som liksom är familjehistoria!
Som kuriosa kan nämnas att gamle Fromhold senare blev landshövding i Örebro och att det fortfarande är många pojkar i släkten som heter Fromhold i andranamn (dock ej min man eller son, tack och lov, för jag tycker inte det är särskilt vackert)...


Jag kan också passa på att tipsa om Lantmäteriets hemsida. Vill man ha gamla kartor, så går det utmärkt att beställa från dem (de kommer då tryckta på fotopapper i kartans originalstorlek). Vi beställde en gammal karta med s k ägoredovisning över vår gård från början av 1700-talet. Kartan var stor, ca 45x60 cm och jag tror vi gav runt en femhundring för den. Den ska också hänga i matsalen så småningom, det kommer bli ett riktigt "historierum"...

16 kommentarer:

Liten Bod sa...

Jättefint! Och så kul med lite anknytning. Jag är inte heller så inne på franska, det finns så mycket fint på svenska. Fromhold...njaaa :) Min mans farmor hette Valborg och dog när vi väntade vår dotter. Hon fick hennes andranamn, Sofia, som mellannamn istället... Kram, Tina

Viveka på Humlebacken sa...

Vilket bra tips, med kartorna. Det vill jag jättegärna ha, men jag tyckte att det var lite besvärligt att hitta på Lantmäteriets hemsida. Fattar inte riktigt hur man gör..

Hem och Lycka sa...

Men vad smart, tackar för tipset, ska kika på vårt bostadsområde.. kram!

Karin sa...

Hej Kristin!

Men vilken tur med brevet. Det kommer att bli så fint i rummet med kartorna och breven. Du får hjälpåa mig med tradera och blocket. Jag har aldrig varit inne där och kollat (tur är väl kanske det). Det kanske jag inte ska erkänna här i cybervärlden. Jag är ju lite okunnig i denna värld.

Tack för fina tips och att du delar med dig!

Många kramar
karin

Gårdsromantik sa...

Visst är det något speciellt när det är äkta antikt!
Det var ju så vackert också.

Kram Maud

Helena sa...

Vilket fynd på Tradera!
Du, jag har också haft en rörig vecka så jag vet precis hur det är...
Ha en skön helg nu/ Kram Helena

Kamomilla sa...

hej!

Tack för din kommentar hos mig! I måndags var jag dock inte ledsjuk utan hade ett gallanfall (jag vet inte vilket jag hellre skulle välja :/ ) men nu är det okej. Sömnlösheten beror på stressen över att mannen skulle resa och allt fixande skulle falla på mig...Men jag har klarat det om än med mycket öm handled för den gillar inte att slipa...Men nu är det gjort, och imorgon kommer gubben hem! På måndag ska jag vara "mammaledig" med den lilla valpen, som förresten är en West Highland White terrier. En sån har också lantlifs Anette, du har säkert varit inne på hennes blogg och sett hennes Nisse. :)

Kul att du tyckte vår nya spis liknar en rörspis, för det är meningen också! Det svåra är att släta den nu, så att den är lätt att hålla ren, men att den ändå skulle få vara lite bucklig och "naggad" i kanterna för att se gammal ut...

Det vore kul med lite gamla kartor och dokument men v har inga lediga väggar mer... ;)
Ha en skön helg!

liljorochtulpaner sa...

Vilken härlig historia och för övrigt också väldigt fina inlägg.
Hälsningar Tulipa

Mitt Egnahem sa...

Oj vad många fina inlägg du gjort! Kul idé med dokument och det där med Lantmäteriets kartor gillade jag. Bra tips. Tycker Er glasveranda är så vacker. Och bryggeristolarna utanför, har jag sneglat LÄNGE på... Ha det! MVH Värmländska Mitt Egnahem

Marie - Gula Villan i Vallen sa...

Jag skulle vilja ha ett gammalt sjökort över vår "fjärd" på väggen i vårt bibliotek när det nu någon gång blir renoverat (jag hoppas i vinter). Kanske man kan få tag på dem också hos Lantmäteriet.

Hannis sa...

Vad kul att hitta saker som har anknytning till familjen!
Sånt är mycket värt.

Tiden rusar fram,helg igen!
Önskar dig en bra helg/Kram Hannis

Annika sa...

Kul att hitta saker med personlig anknytning.... kommer att bli kanon på din vägg.... ha en skön helg.. Kram Annika

Ett hem på landet sa...

Men hjälp vilken grej, måste kännas extra roligt eftersom det tillhör er familjs historia.

Med stor risk för att verka totalt nollad *viskar* jag har aldrig fattat hur tradera fungerar, bara hört att så många andra gör fynd där. Är rädd för att bli lurad.
KRAM

Betty sa...

Så vackert ! Tack för ditt tips blev själaglad.
Kram betty !

tre nyanser av vitt sa...

Hej
Vilket bra tips du kom med, tack för det. Fin blogg jag hittade förresten. Jag är oxå på jakt efter dokument men tycker att de blir så dyra på tradera.
Må så gott Marie

Hanneles paradis sa...

Intressant!