01 oktober 2008

Tankar om väder och böcker

Jag börjar tvivla på mig själv och mitt minne. Nu har ju september passerat, en september som i mina ögon (och minne) varit både kallare och regnigare än vad september brukar vara. För skoj skull läste jag väderkrönikan på SVT:s hemsida, som skrivs av SMHI:s meteorologer. Där kan man läsa följande: "September blev nästan helt normal vad gäller månadsmedeltemperatur. Nästan alla observationsstationer landet runt hade mindre än en halv grads avvikelse från normalt." Och om nederbörden står det: "Det blev en torr månad. Nästan hela landet fick klart mindre nederbörd än en normal septembermånad." Jag kan inte fatta att det här året skulle ha varit en normal september. Men det är väl som det sägs, en normal sommar i Sverige är kallare än normalt. Det låter inte onormalt i mina öron.

Det var också (det dåliga) vädret som fick mig att packa in ungarna i bilen och åka in till biblioteket idag. J hittade filmer att låna och jag hittade några underbara bak- och kakböcker. Jag vet inte om ni har hört om dem innan, men annars måste jag verkligen rekommendera dem!

TVÅ SYSTRARS SÖTA, utgiven 2005 av Lisa och Monica Eisenman (181 kr på Adlibris). Helt fantastiska recept på mängder med kakor och bakverk man vill prova. Jag tycker det var väldigt många "udda" recept som jag inte sett någon annanstans, flera amerikanska och franska inslag från systrarnas utlandsvistelser. Jag nästan kände hur blodsockernivån steg bara av att bläddra i den... Författarna har också gjort uppföljaren VINTERNS SÖTA, utgiven 2007 (187 kr), som jag har sett att några andra bloggar höjt till skyarna, och är den lika bra som den första boken så förstår jag dem helt!

BRÖD FÖR ALLA SINNEN, utgiven 2008 av Stina Algotsson (200 kr). Det här är kanske inte en coffee table book som ovanstående böcker är, den här är mer handfast (författaren har jobbat på Hushållningssällskapet här i Jönköpings län förut). Behållningen i den här boken är snarare den enorma variationen på bröd. Jag som älskar att baka bröd med mer än mjöl i, får verkligen mitt lystmäte, för här är massor med recept på bröd med frukt, nötter, morötter, potatis och olika kryddor... bröd på surdeg, jäst och bakpulver... ja, allt från tunnbröd till festliga briocher ryms i den här boken.Det är alltså tre stora "vill ha" på dessa böcker! Jag tycker att Två systrars söta är i samma klass som Leila Lindholms A PIECE OF CAKE, utgiven 2008 (179 kr), som fått sådan otrolig uppmärksamhet. Och brödboken var mycket bättre än t ex BRÖD, av Jan Hedh 2005 (162 kr) eller RIDDARBAGERIETS BRÖD, utgiven 2005 av Johan Sörberg (168 kr). Bara så att ni vet, ni som går i bokköpartankar!

5 kommentarer:

Hem och Lycka sa...

Vinterns söta har jag och den är ju helt underbar, ska plocka fram den snart igen för säsongen ;-) De andra har jag däremot inte men vill ha den andra boken av systrarna. Vet du förresten att till sommaren kommer Sommarens söta? kram!

Hem och Lycka sa...

Skrev med fel inloggning, denna ska det vara..

Hannis sa...

Fnissade åt förra inlägget.
I mitt vita hem bor två svarta katter,syskonbarn som hälsar på brukar leka kurragömma med kladdiga händer.
Mormor spillde ut rödvin i vita soffan m.m
Har nog aldrig haft så lätt att hålla efter som nu ändå.
Bara att spraya på fläckborttagning och tvätta!

Vädret..
Jag tycker då att det varit kallt och blött sen i Augusti!
Mysigare blir det med bra böcker,även om jag nu inte läser bakböcker.
Urusel på att baka=))

Ha en skön fortsatt vecka/
Kram Hannis

Karin sa...

Hej Kristin!

Vet du att jag har önskat mig systerböckerna när jag fyller. Har kikat lite i dem och de verkar så härliga. Vad kul att du tycker det också då passar dem nog mig *fniss*.

Vädret här hos oss har varit ganska ok tycker jag men visst saknar man sol och värme. Regnat har det inte speciellt mycket förutom nu då!

Kramar till er!

Karin

Marie sa...

Jag gillar också de där böckerna. Går och suktar efter dem var enda gång jag är och fikar på cafe Anno där de har dem till salu.

Har du fått ngt med posten ännu? Jag är lite orolig att det kommit bort....

//M