09 juli 2007

Slott, spöken, vita spetsar och arsenikIgår visade TV4+ en repris av programmet "Det okända" från Mauritzbergs slott utanför Norrköping precis vid Bråviken. Det var en ren händelse att vi råkade titta i TV-bilagan och upptäcka detta, och vi tittade intresserat på programmet. I februari var vi nämligen på en slottshelg på det här slottet.


I TV-programmet så förekom det två spöken på slottet, men de blev ledda till "andra sidan" av mediet i programmet. Vi märkte aldrig av något som helst spökerier när vi bodde där, trots att vi faktiskt hade samma svit som hade haft "gardinspökerier" i sig! (Tur jag inte visste det, då hade jag nog inte vågat bo där...) Sviten heter "Röda rummet" och ligger på första våningen till höger, här är några bilder:


Det var en otroligt charmig miljö, väldigt vackert och lyxigt. Och god mat och massor med mat. Jag blev proppmätt på fyrarättersmiddagen på kvällen så jag inte kunde äta upp hela min dessert! Före det hade det varit afternoon tea uppe i slottet (övriga måltider serveras i vänstra flygeln). När vi åt frukost på morgonen därpå så berättade en i personalen om att det funnits spöken på slottet men att det var lugnt nu. Vi skrattade lite åt det, och berättade vårt syfte med resan: nämligen att själva besöka en annan herrgård (Broxvik) lite längre ut mot kusten, där det sägs att en gammal släkting till min man giftmördade sin blivande svärfar.


Det skrevs spaltmetrar om detta mord i riktig Agatha Christie-anda i slutet av 1800-talet. Det inbegrep både arsenik och vita spetsar. Bröllopet blev naturligtvis inställt och vår avlägsna släkting blev faktiskt frikänd i rättegången men aldrig riktigt rentvådd ändå, så hon flydde till USA. När hon dog på 1950-talet sägs det att alla lampor tändes på Broxvik samma natt. Vi åkte till Broxvik för att ta reda på mer (och närma oss den andra släkten som sedan dess egentligen har hatat vår släkt - tala om gammal groll... men vi blev hemskt vänligt mottagna i alla fall av "slottsfrun"!). Vi träffade också den gamla arrendatorn, som nu var närmare 90 år men fullständigt klar i huvudet, och som skrivit en massa om just Broxvik och Helga Fägersköld. Han själv såg inte ljusen den där natten, men hans personal gjorde det, och tydligen mådde han själv väldigt dåligt av spökerierna, så nästa dag klippte han av alla elledningar in till huvudbyggnader, för att hon inte skulle fortsätta spöka. Och än idag är huvudbyggnaden utan el! Läskigt, va?


Fast vi fick vår egen teori om giftmordet; dagens slottsfru sa nämligen i en bisats att hon hade tagit ner gamla tapeter som det var arsenik i - ja, det var väl därför den gamle gubben trillade av pinn! Inte av att blivande svärdottern förgiftade honom och inte för att frun ville se honom död och begraven, utan för att han tillbringade sin tid i arsenikfyllda rum.


Du kan läsa mer om Mauritzbergs slott här om du är intresserad. Vi kan verkligen rekommendera ett besök där för en helg, om ni vill göra något lyxigt, romantiskt och avkopplande! Alla bilder i detta inlägg är hämtade från Mauritzbergs hemsida.

10 kommentarer:

www.mariante.se sa...

Å jag har aldrig besökt din blogg (tyvärr) då hade jag ju vetat om detta med Öhrs cafe....å Moheda. Moheda var en scrap kompis som tipsade om. Öhrs Cafe var det dom på Alvesta husvagn & fritid som skickade iväg oss till när vi väntade på grejjor till vagnen förra onsdagen. Lillemor som jobbar där är visst från Öhr å känner de tidigare ägarna till handelsträdgården. Om inte hon skickat dit oss hade vi missat det totalt eftersom jag inte läst tipset hos dig när du skrev om det!
Vi ska väl tillbaka om ett par veckor, kanske du har fler tips?
Vi var i den stora antikhandeln i Ljungby, men där var det dyrt!
Bokmärker din blogg nu så jag kan följa din spännande jakt på loppisprylar!
pssst ska du till Gbg trakten finns många fina tips på shopar i mn blog!

www.mariante.se sa...

Förresten jag har nog varit här ´å läst på din blogg tidigare, känner igen en del när jag kollar runt! Sorry!

Kristin sa...

Hej! Tack för tips om Göteborgsaffärer, ska dit under sommaren för att hälsa på min syster.

Utanför Lammhult, 17 km från C mot Asa, ligger Brottsahemmets antik. I mina ögon nästan bättre än Östregård... mer ordning, men låga priser och så ORDNING på prylarna så man inte behöver stressa runt så mycket! 500 kvm har de, mot Östregårds 1000 kvm. Väl värt ett besök! Jag köpte zinkbaljan, trälådan och lite vitt porslin där. Jättefint och som sagt rätt billigt.

Oj, jag trodde du läst om Öhr på min blogg, du skrev ju en kommentar till mig för ett tag sedan när mina gardinstänger var försvunna ;-) Kul att du länkar, det tackar jag för!!!!

Åsa sa...

Hihi! Varje gång jag hör historien så blir jag mer och mer intresserad av den. Den är spännande! (får fråga S nästa gång jag kommer hem om hans uppsats tror jag). Kram kram

Karolina sa...

vilken läskigt mord.....örk pörk. tack för tipset om krusbären.

ja stolarna har jag rivit av tyget från, det kan inte vara kvar. Och vitt nytt tyg är ju alltid det fräschaste, vill inte ha för mkt krussiduller:) haha... men det dfär med såpavatten var verkligen en bra idé, det ska jag absolut prova!! tack för dina fina tips!

Ska spana in din loppisturne i södra småland nu...det ligger ju inte långt ifrån mej:)
kram Fröken Fägring

www.frokenfagring.blogspot.com

Dubbelörn sa...

Vilken härlig blogg!! Kanonbra med tipsen om lopppisar o antikbutiker, ska ta mig tid o kolla mer ingående om jag kan finna både adresser o ev länkar så man ser öppettiderna. Vi har tänkt ta en sväng t Moheda...

Kommer fortsätta följa dig

Varma kramar

Milly sa...

Va kul att du tog dig tid att svara på min fråga om olivträd. Blev så glad :)
Smart ide´ att först köpa ett litet olivträd för att se om jag får det att överleva. Har man inte lagt ut allt för mycket pengar, är det ju inte hela världen om det dör. Måste nog kila iväg efter ett träd snart, tycker de är så fina!

Har kikat på din blogg, vet inte om jag varit här förr. Alltid kul att hitta nya bloggar! Vilket mysigt hem ni verkar ha!

Ha en skön kväll! Hit kikar jag gärna in igen! kram/milly

Elzie sa...

Och jag som trodde att det var ert hus!!! (Hi, hi!)
Kram Elzie

Kristin sa...

Tack för era inlägg, jag blir så glad varje gång någon skriver något till mig!

Hihi - vårt hus är litet, lågt, rött och av trä. Ett torp som nu byggs ut och blir ca 160 kvm. Så det är långt ifrån Mauritzbergs slott!

Kram K

Rebecka sa...

Hej! Jag håller på att skriva min avhandling om ett antal svenska kriminalfall vid sekelskiftet, och forskar för närvarande om Helga Fägerskiöld. Jag försöker hitta någon med anknytning till henne att intervjua — hör hemskt gärna av er på rebeckaklette@gmail.com
eller
070-7711893
Vänliga hälsningar, Rebecka Klette