27 november 2008

Köksjobb

Nu har det gått en hel vecka sedan sist, helt ofrivilligt! Här hemma har det varit fullt upp, vi har varit en förkyld familj med allt vad det innebär, men jag har också tagit tag i ett av mina projekt som stått på min lista, nämligen köksbänkarna! De har varit så fula, blekta och fläckiga så jag har länge velat uppdatera dem lite.
.
På bloggen I lilla Kamomillas villa såg jag hur Kamomilla hade betsat sina bänkar och därefter använt hårdvaxolja, och den idén härmade jag (jag märker att jag i flera inlägg nu på sistone bara har redovisat idéer som någon annan har kommit på - jag är uppenbarligen en riktig copycat). Det var rätt så svårt att få det att bli fint, och jag ska inte säga att jag är 100% nöjd med resultatet, men det beror inte på betsen eller vaxet, utan på att bänkarna var oljade tidigare och därmed inte sög upp färgen så bra. Efter en hel del pillande och olika strykningar så är våra bänkar nu mörkare i alla fall, jätteskönt, för jag var så enormt trött på det rödaktiga bokträet!Såhär såg det ut före... jag ber om ursäkt för den dåliga bildkvaliteten men det var helt hopplöst att fota utan att ha lite lampor tända... dagsljuset är ju noll och intet just nu, känns det som. Och ni får helt ostylade bilder också, med vattenkokare på bänken och skrynklig handduk - det bjuder jag på idag!

... och såhär blev det efteråt. Jag använde nyansen "ebenholts" så bänkarna är rätt så mörka (hade de varit obehandlade från början hade de nog blivit svarta, nu är de mörkbruna). För den som undrar är det produkter från Osmo som vi har använt. Den här lösningen duger åt oss tills vidare, ett år eller så kanske. Sedan får det nog bli nya bänkskivor - drömmen vore svarta granitskivor, läckert... det enda jag inte gillar med dem är prislappen. Mer troligt är att det blir andra träskivor som är svartbetsade och hårdvaxade direkt från tillverkaren, det har jag kollat upp att det finns.
.
Jag tror ändå, att med den nya spisen som vi har tänkt att köpa i julklapp till oss själva (en svart Nostalgi från Gorenje), så kommer köket funka ett tag till utan några fler ingrepp. Jag är minst lika trött på vår vita, hemska spis som jag var på bänkskivorna, så jag hoppas verkligen att tomten inser hur snälla vi har varit i år, och att vi verkligen förtjänar den här spisen!(Bilden är lånad från Gorenjes hemsida.)

Men... med mörka bänkskivor och en ny spis så kommer jag förmodligen inte kunna låta bli att måla om köket också, så att pärlsponten (nu åskmolnsgrå) och luckorna (nu vaniljgula) blir ljust, ljust grå. Men det blir inte riktigt än... måste samla kraft först!

5 kommentarer:

Fröken Fräken sa...

När vi skulle börja skriva c-uppsats när jag pluggade, sa vår handledare till alla att vi skulle inte tro att vi skulle komma på något helt unikt att skriva om, som ingen tänkt på förut. Låter ju lite fördystrande, men vad han menade var att om man ska försöka tänka ut något som ingen annan gjort tidigare så blir det väldigt, väldigt lite gjort.
Så med denna lilla sensmoral vill jag hävda, kör på och pyssla och skapa!

Köksbänkarna blev ju ruskigt fina. Törs man tex rulla en deg direkt på bänken nu? Jag förstår verkligen om du ville bort från bok, det är ju ett så tråkigt träslag (är omgiven av det i alla mina kontorsmöbler på jobbet...) heja på! Hoppas att tomten läser bloggar!

Hannis sa...

Tror det blir kanon med ny spis!
Bänkarna blev ju som nya!

Bor ju i hyresrätt och är döless på mina köksbänkar men vill inte lägga så mycket pengar på dom.
Det är dessutom nåt plastigt material så jag får nog stå ut..

Vem är inte en copy cat??
Är helt idélös nu inför advent!
Kikar i tidningar och på bloggar men kommer inte på nåt ändå=))

Hoppas att ni mår bättre nu!//
Kram Hannis

Lilla huset på prärien sa...

Åh vad duktig du är!! Jag är alldeles imponerad. Vilket ordentligt arbete och så snyggt det blev sen också. Det måste du väl ändå känna dig nöjd med!? Det hade jag gjort i alla fall.

Själv är jag slut i armarna efter att burit ett gigantiskt snickarbord ut från källaren. Var tvungen att göra plats för i helgen får vi ny värmepump...

Kram Jenny

Vitt och nött sa...

vilken skillnad! blev så mycket bättre.

tror ni har varit snälla, så spisen blir nog er på julafton :)

ha de bra!
Kram!

Viktdrottningen - Anna Malmborg sa...

Bänkskivorna blev jättebra ju! Å spisen kommer bli kanon till ert kök!

Kram!