21 juli 2010

Bilder från uteplatsen

Idag tänkte jag visa några bilder från uteplatsens tillblivelse. Det är ingen märkvärdig uteplats alls (varken stor, dyr eller unik), men för oss som suttit i tio graders lutning och tillbringat minst fem minuter före varje måltid utomhus med att hitta en någorlunda plan position för stolen (helst att matcha med bordets lutning), så känns det jätteskönt att äntligen ha en plan plats att sitta på!
.
Vi har även byggt en trappa av granitblock från matsalen med de franska dörrarna ut till uteplatsen (bild 1). Vi hade tyvärr inga sidstycken i granit, så vi använde lecablock för att göra gavlarna. Dessa kommer vi sedan putsa så inte själva lecan syns.
.

.
Medan vi höll på med uteplatsen så växte idén fram att göra en hörna med "utekök". Det är tänkt att vara av den enklaste form, vi ska inte ha något vatten eller diskho där, inte heller någon kokplatta, utan bara en enkel bänk att ställa ifrån sig saker på, kanske skiva lite grönsaker osv. På bild 2 ser ni att vi har reglat upp för denna hörna. I vinkel mot väggen kommer det bli plats för en bänk och högt plank, medan det blir ett lågt plank framför grillen. Den gamla emaljhinken står i ett nergrävt cementrör, där jag nästa år ska plantera humle som får slingra sig upp i planket (totalt ostylad bild, hinken står där för att inte barnen ska slänga ner alltför mycket stenar i hålet!).
.
Som ni ser så har det till denna bild även tillkommit en rad med gatsten som markerar övergången från uteplats till gräsmatta (jag är mäkta stolt över att jag har lagt allihopa - måste ha blivit runt 300 st totalt sett tror jag i trädgården nu!). Jordhögarna ni ser i bakgrunden ska planas ut naturligtvis... det är inte snyggt som det är nu!
.

.
Såhär ser då hela uteplatsen ut. Den är inte stor, men vi gillar den. Det blev en väldig rumskänsla när reglarna för utekökshörnan kom upp och gatstenarna var lagda. Nu återstår att fylla upp matjord på gräsmattan och jämna ut ojämnheter där, men det kan vi inte göra nu när det är så torrt för då skulle väl all jord blåsa bort... Och jo, jag ska förstås pynta till det lite med blommor och andra "fina saker" för att göra det lite mysigare. Det hade jag inte hunnit med när den här bilden togs.
.

.
Idag ska vi fortsätta bygga stenmur på baksidan av huset, jag ska måla våra fina grindar (ska visa er sedan!) och snart ska vi väl sätta igång med planket också, jag längtar efter att få "inreda" min utekökshörna!!!

8 kommentarer:

Viveka i Bläckhornet sa...

Hej!

Har kikat igenom ALLA dina inlägg som jag missat. Så himla mycket fint du visar.
Det blev ju kalasbra med grusgången ni gjort. Det är ju jobbigt när man inte har plant under sittgruppen.

Snyggt också med stenmuren. Vi står i valet och kvalet om vi ska börja med våran i år eller. Nu fick jag lust... :)

Ha en fin dag

Kram Viveka

Bittan sa...

Ojojojo vad ni jobbar , blir så fint. Men hmmmmm..... jag ser inte de där möblerna som jag nästan skulle kunna döda för hihi :-)
Kan tänka mig att ni vill sitta utan flisor i rumpan nu när tom underlaget är rakt.

ha en härlig dag själv lever jag på i söndags än :-)

Kramar Bittan

Hem och Lycka sa...

Ser kanonfint ut, så snyggt!

Jag lämnade meddelande till dig i förrförra inlägget ang nästkommande helg.

kram Mia

n o r d i n g å r d e n sa...

Men gud vilken fin uteplats! och vilket vackert hus!!!!! Mcyket snyggt! Mari.

Made in Persbo...Carina sa...

Å så härlig den blir er uteplats! Förstår precis känslan av att inte behöva sitta i lutning....det var samma hos oss innan vi gjorde i ordning vår uteplats :)

Ha det gott,
Kram, Carina

Ett Vitare Hem sa...

Åh så mysigt ni fått det!
Ha en härlig dag!
Kramis/LenaS

Börjelundskan sa...

Men guuuuva, vad snyggt,...... vilken uteplats ni får. :) (får och får,.. bygga själva) menar jag *fniss*.

Är mäkta imponerad av eran vackra egengjorda stenmur, har själv sparat några år nu för att anlägga en i trädgården, men det ligger i framtiden än så länge *ler*.

Ha en skön helg. Somriga kramar Cin

Madame Petite sa...

Underbart Kristin! Seer så härligt ut och vilka vackra utemöbler ni har också!

Huset är en klass för sig... en riktig idyll! Mycket jobb har ni lagt ned förstås men det blir så sagolikt fint!

Läser om reportagen du gör med Lotta också... låter så roligt! Det måste inbringa så mycket inspiration av att vara ute och fara så där och hälsa på alla dessa kreativa människor!

Blir lycklig av att bara läsa om det... lovely!