25 juli 2010

Uteköksfunderingar

Vi håller ju på att göra en enkel variant av utekök, och innan jag visar något från vårt projekt så tänkte jag visa lite bilder från andra bloggare.
.
Utekök tyckte jag först lät så pretentiöst! Efter att ha googlat och letat bilder, inser jag att ett utekök i praktiken kan betyda allt från en bänk med en skärbräda och en tvättbalja på till fullutrustade kök med gaslåga, rinnande vatten och andra dyrbara konstruktioner. Utekök finns dels under tak och dels under bar himmel. Det vill säga, det behöver inte vara så fruktansvärt avancerat!
.
Hos oss blir det ett mycket enkelt utekök som i princip bara kommer bestå av en bänk att ställa/tillreda enklare mat vid. Vi planerar inte att ha något vatten. Vi kommer att kunna sätta en bänkspis med två elplattor här, men då vårt kök inte finns under tak så kommer spisen inte stå där mer än när vi behöver den. Ett mer utrustat kök känns inte riktigt som min grej, och det skulle inte heller passa så väl ihop med vårt gamla torp.
.
Här nedan visar jag några bilder jag har lånat från olika bloggar. Det är åt något som detta vi siktar mot…
.

.
Den här bilden kommer från I Lilla Kamomillas villa. Enkelt, funktionsenligt och utan krusiduller, precis som allt annat denna kreativa finska tar sig för - och jag gillar!
.

.
Den här bilden är från min kära vän Lottas utekök i trädgården (hon är dessutom begåvad med ett utekök i sitt uterum också!). Precis såhär mycket fina saker vill jag ha på min bänk!!! Hyllor, lådor, korgar, mmmm...
.
Vad tycker ni om utekök? Är det så, som många säger, att man inte inser hur mycket man har saknat ett utekök förrän man har det? Eller är det överreklamerat? Den här sommaren har ju varit varm och härlig, men andra somrar regnar det ju nästan varje dag... då är ju ett utekök utan tak inte så mycket att hänga i julgranen...

8 kommentarer:

Ett Vitare Hem sa...

Eftersom jag bor i lägenhet så kan jag inte svara på din fråga men jag drömmer som sagt var efter att i framtiden bo i ett litet torp ute på landet och då vill jag nog gärna ha ett enekelt ute kök ;o)
Ha en finfin dag!
Kramis/LenaS

Livet på Vestergård sa...

Jag har inget utekök hemma men på sommarstugan funderar vi på att göra ett.Alltid roligt att hitta lite inspirationbilder :)
Fin blogg du har!
Kram Kicki

Ljuva Drömmar sa...

JAg har själv inget utekök men det beror bara på att det inte får plats på min balkong...det närmaste jag kommer är när jag tar ut min elgrill ;)
Men när jag bor på min gård sen nån gång så ska jag självklart ha ett! Det spelar inte så stor roll om det inte blir använt så många gånger på ett år bara man njuter de gånger det blir.

Tycker att de modeller du visar är tillräckligt avanserade. Det behöver inte vara mer än ett bord och massa fina saker.

Hoppas att du får många fina dagar i ditt utekök, kramar Maria!

Millygarden sa...

Kul att du bloggar om utekök! Jag går nämligen i samma tankar men vet inte riktigt änn vad vi ska satsa på för variant! är sugen på betong,tegel och trä!

Kram Marina

Marita sa...

Jag har inget utekök, men vi har planer på att fixa till det. När vi är ute och lever campingliv blir det ju att man riggar upp ett utekök och det tycker jag är mysigt! Brukar ofta ta ut en bunke med vatten och tvätta sommarpotatisen när jag sitter på vår altantrapp och njuter...det är så mycket trevligare än att stå inne i köket och tvätta av den. Jo, jag tror att du kommer att trivas superbra med ett utekök, även om det är av det enklare slaget. Jag ska inte heller ha något avancerat utekök, det tappar liksom charmen då, tycker jag.
kram, Marita

Kamomilla sa...

jamen se, det var ju något bekant där ;)

Personligen tycker jag ett utekök (om det inte har tak över) ska ha just så lite grejer att man lätt kan bära in allt eller lätt kan gömma undan allt för regn och pollen och annat skräp som flyfger omkring. Vi bor i skogen med mycket tallar omkring och i juni kan man bara glömma det där med att ha en massa saker ute...

Men det är skönt med en rustik o rejäl arbetsyta, ett bra skärbräde, plats för fat o sånt när man tvättar sallad och sen en spis eller grill brevid. Det räcker gott och väl.
I vårt fall har vi uteköket precis invid dubbeldörrarna till köket och det underlättar när man ska ha saker ur kylen eller vatten från kranen.
Det ska vara lättstädat också och tåla slitage :)
och lätta att göra mat. För komplicerade grejer hör inte sommarmaten till...

ert blir bombis jättefint- det är jag säker på :)

♥ Fyra årstider sa...

Det kommer bli toppen! Ses snart vännen. Vda rligt att du gillar mitt utekök.
Kram Lotta

Inredningsfrun sa...

Eller så gör man som vi och gör ett utekök bara för att man ska få lull-lulla lite extra :)!! Snygg "ute-möble" oxå!!

Det långa buffébordet som vi byggde ihop med uteköket är det som vi använt mest. Perfekt att duka upp mat och dryck på och superbra avlastningsyta.

Så kör på bara! Du kommer inte att ångra dig!!

KRAM