14 maj 2008

Äppelblomskavalkad

Inget paradis utan äpplen, följdaktligen har jag idag gått runt och fotograferat äppelblom på tomten! Tanken är nu att jag ska försöka dokumentera själva äpplena senare i höst också, om jag kommer ihåg det och om det blir några äpplen, så klart.

Vårt hus är ju ett gammalt torp från 1910-talet (huset är äldre, men det flyttades till den befintliga platsen runt 1910). Själva gården är gammal, namnet Mosshult finns belagt i gamla husförslängder sedan slutet av 1600-talet. Då låg boningshuset längre norrut än vad vårt hus gör, och där finns vad vi kallar "den gamla köksträdgården" där man fortfarande ser rester av kulturväxter som syrener, körsbärsträd, krusbärsbuskar och äppelträd.

När vi flyttade hit, 2001, fanns det på tomten ett gammalt mossigt äppelträd som höststormarna gått rätt illa åt. Vi har piffat till det lite och det har fått en "revival" på det sättet. Jag tror det är ett Säfstaholm. När vi gifte oss 2003 önskade vi oss fruktträd, och vi fick tre äppelträd! Ett Stenbock, som ännu inte har blommat, men jag har läst någonstans att det tar tid på sig. På tomtens västra sida planterade vi Gyllenkrooks Astrakan och Signe Tillisch. Astrakanen blommade och gav frukt för första gången förra året. I år blommar Signe också!

På baksidan av huset, uppe i hagen i "gamla köksträdgården" finns tre träd. Ett gammalt Transparente Blanche som för en tynande tillvaro. Ett litet träd som står mitt i en stenmur, men som tappert kämpar på, även om det måste vara rätt så gammalt. Och så ett träd som står inklämt mellan enar och syrener. De här två sista träden vet jag inte vad det är för sort. Vid den gamla jordkällaren finns en självsådd vildapel. Det växer så det knakar men frukten är inte direkt något att hurra för. Äpplena är inte sura, men de är ganska smaklösa.Säfstaholm, ljuvliga blommor i ljusrosaTransparente Blanche - ännu bara i knopp, vilket jag fann lite konstigt, när det ger frukt så tidigt (redan i mitten av augusti)?Vildapeln med nästan vita blommorGyllenkrooks Astrakan, blommor med ganska starkt rosa inslag"Trädet bakom huset" som ser ut som ett skolboksexempel på äppelblom, pastellrosa och bulligt!"Det lilla trädet i stenmuren" med nästan helt vita blommorSigne Tillisch, med mörkröda knoppar!


Nu låter det som om vi varje höst får enorma äppelskördar. Så är det tyvärr inte. Eftersom våra träd antingen är väldigt gamla eller väldigt unga, så blir det inte särskilt mycket frukt. Dessutom är Säfstaholmen och de två äppelträden som jag inte vet namnet på väldigt benägna att få skorv, vilket gör att de ser rätt tråkiga ut i skalen. Men någon äppelpaj med egna äpplen brukar det ändå bli, så klart!

6 kommentarer:

Gårdsromantik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gårdsromantik sa...

Dom har ju i alla fall en underbar blommning!

Kram Maud

Helena Dovier sa...

Vilka vackra äppelblommor, och så fantastiskt fina bilder av dem! Resten av trädgårdsbilderna är också helt ljuvliga. Kan förstå att du njuter ordentligt av er gård nu när den här underbara tiden på året är inne! Jag kan inte ens tillåta mig att tänka på hur fint det är nu på den gård utanför Eksjö där jag hyrde ett hus tidigare - det är så vackert där att det gör ont.

Det låter läskigt det där med balansproblemet - hoppas att det snart är över.

Ha en bra fortsättning på veckan!

Kram från Helena

Kamomilla sa...

Så vacker blomning ni har! Det rä minsann något att njuta av!

Emma Clara sa...

härligt med blommande träd...de doftar så gott oxå..här hemma har vi tre.......din låda nere blev jättefin......känner igen det där att fixa när de sover...man borde nog vila själv men har ju så mycket jag vill göra!!!!!

Lyck-Annas sa...

jag njuter av dina äppelblommor!
En underbar tid...