17 maj 2010

Ljuvt

Igår var jag och Lotta och gjorde ett reportage hos Anna med bloggen Ljuva lantliv. Vilken upplevelse! Anna och hennes man bodde helt underbart och hade den mest fantastiska atmosfär i sitt hus och sin trädgård. Vi var helt överväldigade både jag och Lotta, och hade kunnat tänka oss att flytta in vilken sekund som helst. Tusen tack Anna och Rickard för att ni tog emot oss, bjöd på god mat och visade ert hem med stort tålamod!
.
Anna hade de vackraste patinerade lerkrukorna… jag blev så sugen på det jag med. Innan har jag tyckt att lerkrukor, även de med mossa och avlagringar (som alla andra har avgudat en lång tid), inte har varit min grej riktigt. Nu vände jag på en femöring! Att Anna har fingertoppskänsla för det här med blommor och att arrangera vackert är ingen tvekan. Hon hade det också så fint i sina fönster hemma så nu måste jag också handla på mig en massa pelargoner (”konstiga” sorter helst, som äggskalsprickiga eller flikiga stjärnpelargoner). Jag försökte redan hitta något roligt på Plantagen på lunchen idag, men kammade noll. Får nog satsa på de lite ”finare” butikerna.
.

(Bilden har jag lånat från bloggen Ljuva lantliv.)
.
Men åter till krukorna. Har sökt efter tips på hur man kan skapa den här patinan själv och hittade följande förslag:
  • Svampa på vattenlöslig färg
  • Pensla på filmjölk
  • Gräva ner hela krukan
  • Mortla mossa och blanda med filmjölk och stryka på (jord eller torv kan man enligt andra också prova med)

Är det någon som har provat någon av dessa metoder, och är någon bättre än de andra? De lerkrukor jag har idag har flera år på nacken men de har inte fått någon fin patina genom att stå i mitt krukförråd. Bara spindelväv har liksom adderats... *ler*

5 kommentarer:

Kamomilla sa...

Hej!
Vad roligt med reportaget! superfin blogg har hon också, den tjejen!

Ingen aning om krukorna, jag är helt ute och cyklar med sånt...

Karin Lindström sa...

Hej Kristin!

Vad roligt med reportaget, ska genast kolla in hos henne;)

Hade du ställt krukorna ute i skuggan och fukten hade de garanterat varit patinerade nu. Jag tror på att måla dem med filblandningen och ställa dem i ett skuggit fuktigt hörn ett tag. Sen får du kanske borsta bort en del av det gröna du inte vill ha. Har du någon handelsträdgård i närheten kan du kika under deras stora bord. Där kan det gömma sig gamla lerkrukor som är jättefina. Så har jag hittat en del av mina *ler*.

Vad jag blir ledsen när jag läser om fölet! Fy vad sorgligt det är ändå när man försöker allt vad man kan och så går det inte att rädda det lilla djuret. Nu har du allt haft lite väl mycket otur med dina hästar! Jag hoppas ni får vara förskonade mot mer såna tråkigheter nu!

Ta hand om dig och en stor, stor kram skickar jag i elkablarna;)

Karin

Ett hem på landet sa...

Hej!
Måste vara jätteroligt att göra sådana fotojobb och få tips och inspiration till sitt egethem på samma gång!

KRAM Anna

Anonym sa...

Så himla trist med fölet.

Mats odlar chilis och starka paprikor hemma och de växer som träd. Han vattnar dem ofta och krukorna börjar bli väldigt murriga så jag tror på chilis och mycket vatten ;-)

/Johanna

Anonym sa...

Som tidigare sagt, odla i dom, efter en säsong har dom en äkta patina som knappt går att få på fuskväg. Jag har en del lerkrukor på min inglasade balkong som jag odlat allt från chili och tomater till persilja och rosenvial i. En, max två säsonger sen är dom "klara". Jag tror det är vattnandet som gör att vissa ämnen tränger igenom den porösa krukan och blir till ytterst klädsam beläggning på utsidan (och även insidan på överkanten).
Lycka till!