01 februari 2011

Lottas skafferi

I senaste numret av Gård & Torp (nr 1/2011) har jag och Lotta med en bild från hennes skafferi, som pryder inledningen till deras köksspecial. Egentligen tog vi många fler bilder, men denna använde Gård & Torp som inspirationsbild. Visst blir man avundsjuk på Lottas fina skafferi? Är det något jag saknar i vårt kök så är det just ett gammaldags kallskafferi. Det fanns ett i huset från början, men det fick offras för att bli toalett. När man måste välja mellan skafferi och toalett så är valet rätt lätt faktiskt, men sedan när man väl har en toalett, så längtar man lite ändå efter det där skafferiet... ;-) Kanske, kanske, kanske att det går att "trolla tillbaka" ett skafferi vid nästa köksrenovering, men det blir först om många år. Inte läge att längta riktigt än, med andra ord.


Hur som helst, som ni kanske ser så har vi med Lottas fina kryddhylla även i detta jobb, den fanns ju med även i Året Runt-jobbet med antikviteter. Egentligen är det bara att ösa på med gamla glasburkar, zinkburkar, korgar och allehanda andra gamla köksprylar för att få den här lantliga stilen. Mycket av det som är på bilderna hittar man på loppis. Vi som inte har lyckan att ha ett helt skafferi i gammaldags stil, kan ju skapa samma känsla i ett vanligt köksskåp eller på en hylla!

Här kommer lite fler bilder från skafferiet, som inte kom med i tidningen, men som kanske kan ge lite inspiration till att städa hyllorna! Lottas och mitt bästa tips för en mer lantlig skafferikänsla är att inte använda originalförpackningarna till varorna - såvida de inte är väldigt fina, som t ex Saltå kvarns mjöler - utan packa om dem i dina egna glasburkar, tänk så fint kryddor och strössel blir i glasburkar! Ägg kan förvaras i trådkorgar. Färdigköpt sylt blir roligare i gammal glasburk också... Lycka till med "pimp your skafferi"!

11 kommentarer:

Villa Björkenäs Backen sa...

God morgon!

Jätte fin Skafferi!
Ser mycket fint !!!
Fina saker, sånt har jag här hemma med..
Dock ingen skafferi för tillfället.
Men förhoppningsvis fortare än 20 år . :)

Visst är det så mycket finare och byta till dom gamla glasburkar.
Och det blir ju sån förandring fort!


Ha en fin tisdag!
Sännande med reportaget :)

Kram

Östervik9 sa...

Vilket underbart skafferi, det påminner om min mormors skafferi i Ljusdal. Där man som liten smög in och öppnade och provsmakade det som fanns i burkarna. Hon hade ett helt skåp med gamla plåtburkar som hon hade 7 sortes kakor i:)
Kram
Camilla

Norrfrids Eija sa...

Vill sätta igång genast med pimpningen av skafferiet! Tur att jag prenumererar på gård och torp! Felet är att jag inte har något fint skafferi ännu, men det ska bli ett i hörnet av köket! Och så även en handkammare för poslinet och linnet mellan kök och matsal...det är fint att leva på drömmar!
Eija

Kia sa...

Det är med i mitt drömkök, ett stort skafferi som rymmer allt! undra bara hur jag ska få till det? Bygga ut huset igen? Kommer inte sambon gå med på!
Hur går det för din häst? Bättre?
/Kia

C. Tvillingmamma sa...

Den känslan jag klart gillar bäst! :)

Sofia på Me and my home sa...

Jätte-jättefint!! Så inspirerande! Inspirerande också att du och Lotta lyckas så bra!! Heja er! :)
Kram Sofia

LissenTo sa...

Superfint och härligt med ett stort skafferi.

Men som du säger med fina burkar, pryder man ett litet kök också.

Ha det gott.//Lissen

Petra / Popetotrora sa...

Ja, det var verkligen ett fantastiskt skafferi! Ett sånt skulle man inte tacka nej til! Sååå fint! :-)

Hildas hem - Sofia sa...

Underbara bilder. De är perfekta för mig att inspireras av nu när jag ska pimpa vårt skafferi här hemma :)

Ha en fin dag!
Kram Sofia

FaB Keramik sa...

Ljuuuvligt!
Vilken fin blogg!

Jes/Vita villa vila sa...

Hej Kristin,

Å vad kul med tidningen & skafferiet är underbart!

Kram Jes