27 augusti 2011

Målning och möbelskola

Jag har skaffat mig ett nytt projekt. För er som inte vet, går det till enligt följande modell:

a) Kristin ser annons på Blocket om en möbel.
b) Kristin köper möbeln och gör upp om att hämta den en viss tid.
c) S får åka och hämta möbeln på uppgjord tid (den är nämligen oftast för stor för att gå in i K:s bil).
d) S får bära in möbeln efter att Kristin har fått svara på frågan "var ska du ha DEN HÄR då?" (underförstått "jag ser inget självklart behov av den här möbeln så var sjutton vill du att den ska stå???").

Den här gången blev det en avlutad chiffonjé, den har så fin modell och kostade endast ett par hundralappar. När jag säger ”fin” betyder det en enkel modell utan krusiduller, en typisk ”bonnamöbel” som många säkert tycker inte är något att höja på ögonbrynen åt. Men i vårt hus passar den, vi har en rätt så simpel stil. I ett gammalt torp passar helt enkelt inte alltför påkostade möbler med ornament och krusiduller eller bjärta färger.

Min nyinförskaffade chiffonjé - bild lånad från Blocket.
Fördelen med att köpa en avlutad möbel är att man är fri att välja både färgtyp och färgnyans. Oavsett vad man väljer får man ett bra underlag att utgå från, färgen fäster ju bra på en trären yta, och man slipper att tvätta möbeln eller – ännu mer arbetskrävande – skrapa den först. Man behöver inte heller tänka på att bevara något original – möbeln är ju så att säga redan ”förstörd” genom avlutningen. Jag har kommit bort från att allting ska vara vitt, nu är jag mer inne på grått och även lite smutsbeige som havre- eller potatisfärgat tycker jag är fint. Jag är sugen att prova en linoljefärg igen. Det är tio år sedan jag använde det sist och då blev jag inte nöjd för den vita färgen gulnade så hemskt och allt jag målat med den färgen fick jag måla om igen. Dessutom tar ju linoljefärg så lång tid på sig att torka, en klar nackdel för min del, jag som är så otålig av mig! Finns det någon som har någon erfarenhet från Ottossons eller Gysinges linoljefärg? Dela gärna med er om era erfarenheter i så fall! Jag tror nämligen att jag måste köpa en färdigbruten nyans, jag är tveksam till om jag kan röra ihop pigment själv och få den färg jag vill ha… Invändigt är det masurbjörk i lådorna på chiffonjén och där ska jag låta allting vara som det är och inte måla något.

I mina inspirationsmappar hittade jag några exempel på fina möbler. Byrån med svart topp tycker jag är läcker. Men kanske blir det lite för kraftfullt med svart skiva överst? Jag ska nämligen ha chiffonjén under ett snedtak i vårt sovrum. Jag får för mig att den svarta skivan hade gjort sig bättre i ett mer ”luftigt” utrymme.

Bild lånad från Bukowskis Market.
Den här chiffonjén och byrån har snygga grådaskiga toner.

Bilder lånade från nätet - minns tyvärr ej varifrån... 

Jag lärde mig förresten precis (tänk vad Wikipedia är bra) att en möbel med byrålådor och utfällbar skrivklaff kallas chiffonjé, medan en möbel med sned överdel kallas snedklaff eller snedklaffbyrå. Har möbeln en rak skrivklaff men ben istället för lådor undertill, kallas det sekretär. Jag har haft lite begreppsförvirring kring detta märker jag, då jag trott att alla dessa tre typer har kunnat kallas vid alla tre namn.

5 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Fint fynd, kommer bli superfin när du får den på plats;) Jag fyndade oxås på blocket igår;) Kram Johanna

Rose Garden Malevik sa...

Hej Kristin
haha......vilket samarbete :)
å missa inte

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

VÄLKOMMEN :)
Håkan

Marita sa...

Fniss! Ja, där känner man ju igen sig!! Som hos oss! Jag köper och min man släpar förvirrat in mina fynd! Han försår dem sällan, men bär ändå snällt in allt! Din sekretär är ju jättesöt! Skulle nog måla den i två ganska ljusa grå nyanser.....
kram, Marita

Kamomilla sa...

Kika in hos mig ;) Vad lämpligt det kom... http://lillakamomilla.blogspot.com/

skulle ha målat den åskgrå efter var den skulle stå- men sen ändrade vi oss och placerade den på glasverandan och då måste den bli vit för att passa in. Men lådorna målade jag inte!

Norrfrids Eija sa...

Känner igen det där med Blocket fynden, likadant här, ringer mannen och ber honom med spinnande snäll röst ta en omväg till någon stadsdel i storstaden innan han åker hem, vadå vi behöver ju den här tionde byrån i vårt hus?!
Linoljefärg, ja jag använder ingen annan, den går verkligen till allt. Men man får inte ha för bråttom! Har målat både med Ottossons och Gysinges. Ottosson har jättevackra färdiga kulörer som man bara blandar vitt i, bra kvalitet också, men på senare tid har jag börjat måla med Gysinges matta linoljefärg och den är superbra även till möbler, man får liksom den matta ytan direkt som annars tar åratal att få med blank linoljefärg! Torkar fort också men den blir inte lika hållbar som den blanka och passar då endast inomhus. Den finns också i färdigbrutna kulörer, men jag brukar blanda själv enligt Gysinges färgschema. Inget pigment utan färdiga kulörer som blandas i vitt helt enkelt!
Lycka till med måleriet!
Eija